Hoppa till sidans innehåll

Intygsboken blir ett plastkort

05 FEB 2022 10:16
Den klassiska blå intygsboken går ur tiden. Nu blir det ett blått plastkort som gäller, och snart även en app. "Det är många som vill ha det här", säger Anders Jonasson, kanslichef på Nämnen för båtlivsutbildning. (Källa: Praktiskt Båtägande)
  • Skapad: 05 FEB 2022 10:16

Den klassiska blåa intygsboken fasas ut. Från och med nu kommer alla som tar sitt första intyg för båtlivet få skaffa ett blått plastkort i stället för den passliknande intygsboken som tidigare varit i bruk.
– Det är driftsatt och klart, och sedan vi startade för tre veckor sedan har det kommit in tusentals beställningar av kortet, säger Anders Jonasson, kanslichef på Nämnden för båtlivsutbildning (NFB).

De gamla böckerna är fortsatt giltiga och för den som vill fortsätta uppdatera intygsboken med stämplar och signaturer från nya intyg så ska det vara möjligt. På det nya plastkortet finns alla behörigheter som utfärdas av NFB, likt ett körkort. Hela kortet behöver bytas ut varje gång man har tagit ett nytt intyg.
– Det är många som vill ha det här kortet. Vi ser på beställningarna att det är många som redan har intygsboken, så det är nog många som tycker att det är praktiskt, säger Anders Jonasson.

LÄS MER: Ansök om vattenskoterkort – så gör du

Kortet kostar 150 kronor. Dessutom planerar nämnden att släppa en digital variant av intygsboken som kommer att publiceras i form av en app, i slutet av februari. Basspråket blir på svenska, med översättningar till engelska, tyska, franska och spanska.
– Det blir mer en kopia av den gamla pappersboken, förutom att du har den nedladdad i mobilen. Det blir precis samma sak, du kan bläddra mellan intygen.

Intygsboken spelar i dag en viktig roll för de som ska hyra båt utomlands och behöver intyga sin nautiska kompetens. Anders Jonasson tror inte att de nya korten eller appen kommer att innebära några problem för den som vill fortsätta med sånt.
– Nej, vi tror inte det. Vi har testat intygskortet nere i Grekland, och det har information på baksidan med flera språk. Och så kommer det ju också med lilla riksvapnet, och det får inte vem som helst sätta dit.

LÄS MER: Alt fler skaffar utbildning till sjöss

Intygskortet har också en qr-kod för att aktörer ska kunna avläsa nödvändig information.
– Sedan behöver vi ju få ut information om det här brett. När vi har lanserat applösningen så kommer vi kontakta alla uthyrare som vi har kontaktinformation till, och gå ut till myndigheter i olika länder, säger Anders Jonasson.

Skribent: Uwe Puls
E-post: Adressen Gömd

Säker hamn

 

If:s Säker Hamn certifiering är en trygghetscertifiering av svenska småbåtshamnar. Certifieringen ställer krav på skydd mot öppen sjö, kontroll över andrahandsuthyrning och bevakning för att minska stölderna.

Postadress:
Borstahusens SS - Segling
C/o Maria Ekstrand, Löpargatan 56 D
26145 Landskrona

Besöksadress:
Nedre gatan 63
26161 Landskrona

Kontakt:
Tel: +4641825768
E-post: info@borstahusens-ss...

Se all info