Hoppa till sidans innehåll

Info båtägare/medlemmar sep-22

20 SEP 2022 21:22
  • Uppdaterad: 20 SEP 2022 21:22

Hej!
Nåväl, då får man väl anse att hösten plötsligt (eller planenligt?) är på offensiven rejält.
Innebär en hel del saker att tänka på som båtägare!
Du har väl förtöjt för storm? Om inte, så är det dags just nu, inte efter den första rejäla stormbyn.
Kolla om det finns slitage på linorna vid halkipar etc eller på andra ställen där dessa skaver emot. Går fortare än man tror att gnaga igenom en lina!
Har du fendrat av rejält mot din granne? Var bered på att din båt kan vandra rejält åt sidan om vinden ligger på.
En del båtägare har inte ryckdämpare på förtamparna. Detta kan vara direkt skadligt för infästningen av knaparna på fördäck!
Förr eller senare tar de flesta upp sin båt under hösten.
Ni som har en trailerbåt kan ju göra det när som helst i veckan. Du kan däremot inte ställa din trailerbåt var som helst på hamnplanen!
Kolla med hamnmästaren först för anvisning om var det kan vara ok att placera din båt.  De flesta båtägare som har trailerbåtar föredrar att sätta in dem någonstans, stöldrisken vintertid är tyvärr uppenbar.
Med början runt kommande helg kommer en del båtägare efterhand att påbörja arbetet med att sätta ut sina vaggor / stöttor etc.
Det här jobbet kan du göra själv, eller be hamnmästaren om hjälp. Ta i så fall reda på var din båt fått sin vinterplacering först.
Ni som behöver en kranbil måste teckna er för upptagning, listor finns sedan ett tag tillbaka i klubbhuset. 
Ca 93 båtar brukar lyftas upp, det finns 100 platser fördelade på fem tillfällen, mer än hälften av platserna är redan bokade.
Alltså hög tid att skriva upp sig på listan!
Några punkter att ta fasta på inför upptagningarna:
Samtliga förtöjningslinor vid kaj och påle/boj/Y-bom skall tas in, detta gäller även uthalarlinor etc. Dessa är i vägen inför kommande arbeten på hamnen under vintersäsongen.
Kvarvarande linor kommer i förekommande fall att kapas och gå till återvinning på LSR.
Platser som har lösa vita/transparanta datumbrickor på kajkanten (vid den röd/gröna skylten), demonterar dessa och lägger i båten över vintern, sätter tillbaka dessa till våren igen. De går gärna sönder annars över vintern!
När du tar upp båten sätts din skylt på "GRÖN", så vet man att den är ledig.
Din båtvagga / bockar / pallmaterial måste vara väl förberett och korrekt inställd när du lyfter båten. Superviktigt!
Avståndet till din granne skall vara ca 70 cm. Är det mera än så får vi inte plats med alla båtar på hamnplanen, är det mindre så blir det svårt med att komma åt när det är vårrustning på gång.
Observera att det är obligatoriskt att varje båtägare har en medhjälpare med sig vid båtlyftet!
Följ alltid lyftledarens och kranförarens anvisningar!
En del båtägare har mycket specifika önskemål angående båtens placering på hamnplanen vintertid.
I en del fall går det att lösa, tex om man har för avsikt att göra ett motorbyte över vintern. För att förenkla "pusslet" med båtplaceringar kopierar vi så långt det är möjligt föregående års placeringar. Det som alltid är svårt att lösa är om man vill vara sist upp och sist i till våren....
Av princip så lyfter vi inte en båt över en annan båt. Risken är alldeles för stor att något ska hända i så fall.
När du fått reda upptagningsordningen så är du alltid ute i god tid före lyftet, vi vill undvika stressiga situationer med båtägare som kommer i sista minuten.
Din tid för ett båtlyft är ca 20-25 min, detta för att vi ska hinna med ca 20 båtar per dag.
Bifogat finner du information i övrigt om båtupptagningarna!
Efter upptagningen så vill man oftast göra ren sin båtbotten direkt. Filter i dagvattenbrunnarna samlar upp det mesta, men de partiklar som ligger under båten skall samlas upp upp och lämnas in som farligt avfall hos LSR, detta  är varje båtägares eget ansvar. Torrslipning av båtbotten är ej tillåten!
Vid byte av motorolja så kan spilloljan deponeras i därför avsedd tank (kontakta hamnmästaren), men oljefilter och andra rester skall till LSR.
När det gäller uttjänta startbatterier, kylskåp, toaletter, varmvattenberedare, tvättmaskiner, spisar, segel, fendrar, madrasser, tampar mm skall du själv se till att dessa kommer till LSR för återvinning.
Om du gör en motorkonservering med glykol så måste du se till så att inga rester finns kvar på marken. Glykol är mycket giftigt för djurlivet, smakar tyvärr både sött o gott!
Och... till sist...när arbete pågår på hamnplanen med båtlyft så parkerar du på ett annat ställe. Eller hur?
Diverse tips!
Seglarhälsningar.
Uwe Puls
Ordf. Borstahusens SS
ps.
Har du dina privata prylar inne i mastskjulet (utöver master etc), så är det just nu hög tid att ta ut dessa därifrån! Annars riskerar du att få få leta efter dina prylar någonstans söder om mastskjulet.
ds.
ps2. 
Onsdag den 21 sep kl. 17.00.
Om vädret tillåter kommer man att göra ett nytt försök och gå ut på Öresund, där Dag Ekelunds aska sprids. En del båtägare har bestämt sig för att hedra Dag genom att gå ut tillsammans med "Bonita", finns säkert möjlighet att hänga på där om man så önskar och inte själv har möjlighet att ta sig ut.
Prognosen är ganska lovande:
Temp 16°   Vind 5 m/s fra nordvest med vindkast på 9 m/s
ds2.
Skribent: Uwe Puls
E-post: Adressen Gömd

Säker hamn

 

If:s Säker Hamn certifiering är en trygghetscertifiering av svenska småbåtshamnar. Certifieringen ställer krav på skydd mot öppen sjö, kontroll över andrahandsuthyrning och bevakning för att minska stölderna.

Postadress:
Borstahusens SS - Segling
C/o Maria Ekstrand, Löpargatan 56 D
26145 Landskrona

Besöksadress:
Nedre gatan 63
26161 Landskrona

Kontakt:
Tel: +4641825768
E-post: info@borstahusens-ss...

Se all info