Nu muddrar vi hamninloppet

  • 24 apr 2024

image: Nu muddrar vi hamninloppet

Borstahusens Segelsällskap muddrar i hamninloppet för att säkerställa seglingsdjupet i farleden.

Den uppmärksamme besökaren i hamnen har noterat att det pågår grävarbete, i vattnet. Det är BSS som muddrar i hamninloppet för att säkerställa att det är djupt nog för insegling till hamnen. Djupet ska vara minst 3 meter.

Den sand som tas bort har kommit hit med hjälp av strömmar och vindar längs med kusten och är av hög sandstrandskvalitet. Vid de tidigare återkommande muddringarna har man kört ut sanden i Sundet och dumpat den på 10 meters djup. Denna gång så läggs den istället på Borstahusens badstrand precis norr om hamnen. Detta är en bättre lösning än att transportera hit dyr sand långväga ifrån med lastbil.

Mängden som BSS har tillstånd att muddra är 1500 kbm till ett strandområde om 3000 kvm. Alla nödvändiga tillstånd är givetvis beviljade av Länsstyrelsen i Skåne och provtagningar beträffande toxiska ämnen och tungmetaller är gjorda. Sanden klarade alla gränsvärden.

Sanden som grävs upp med hjälp av ett mudderverk och transporteras in till kaj med en pråm för att därefter läggas upp på lastbil för vidare transport genom hamnen till stranden. På stranden jämnas sanden ut med en lastmaskin.

Allt som allt förväntas detta att ta 4 dagar i anspråk, och är klart till nu på fredag, den 26 april.